Hoe word je een schrijver?

Droom je er ook van om een schrijver te worden? Dat kan, vandaag nog! Hieronder verzamel ik voor jou tips ter inspiratie en knutsel-ideetjes die erbij horen.

Tip 1: Een oud schrift

Zoek eerst een oud schrift en trek de volgeschreven blaadjes eruit. Meestal vallen er aan de achterkant dan een paar uit. Die kan je straks weer gebruiken voor iets anders. Heb je al inspiratie? Pak dan meteen een pen die lekker schrijft en begin! Natuurlijk kun je ook een documentje aanmaken op de computer. Moet je een beetje op gang geholpen worden? Lees dan verder!

Tip 2: Potjes

Zoek 3 potjes of bakjes. Elk potje krijgt een ander etiket. Dat etiketje kan je bijvoorbeeld maken van plakband en een klein papiertje. Op het eerste potje plak je Wie. Op het volgende potje plak je Wat. Op het laatste potje plak je Waar.

Als je een verhaal wil schrijven moet je nadenken over wie de hoofdpersonen zijn, waar het verhaal zich afspeelt en welke ‘dingen’ een rol gaan spelen in jouw verhaal.

Daarom ga je nu, alsof je lootjes gaat trekken voor Sinterklaas, kleine papiertjes maken waar je dingen, personen en plaatsen op gaat schrijven. Vouw ze dicht en stop ze in de juiste potjes.​ 

Verzin voor de papiertjes maffe, lieve, enge of magische hoofdpersonen. Bedenk prachtige en spannende plekken en bijzondere dingen die een rol gaan spelen. Het kan zijn dat er nu al een verhaal op komt borrelen en dat je de potjes niet meer nodig hebt. Dat is mooi! Dan kan je al beginnen! Maar nu je toch bezig bent: je kunt de potjes wel gewoon afmaken voor een andere keer als je geen inspiratie hebt.

Om je op gang te helpen schrijf ik hieronder een aantal ideetjes op. Maar misschien kun jij veel leukere bedenken!

WIE

Monster
Koning(in)
Zeemeermin
Zeerover
Oma
Draak
Harry Potter
Kapitein
Zangeres
Heks
Bakker
Circusdirecteur
Bankdirecteur
Filmster
Kok
Zanger(es)
Voetballer(ster)
Chauffeur
Danseres
Voetbaltrainer

WAT

Vlinder
Wonderlimonade
Brief
Voetbal
Papagaai
Beroemd schilderij
100 jaar oud boek
Raket
Sleutel
100.000 euro
Bijzondere jas
Luchtballon
Fototoestel
Haai
Pruik
Trein
Onzichtbaar
Geheime la
Schatkaart
Vliegtuig

WAAR

Museum
Onderaardse gang
Dierentuin
Bakkerij
Woestijn
Fabriek
Paleis
Hotel
Vervallen landhuis
Zwembad
Rondvaartboot
Boerderij
Donkere steeg
Restaurant
Voetbalstadion
Wildwaterbaan
Tv-studio
De Efteling
Winkelcentrum
Woestijn
Trek nu dus een aantal lootjes uit elk potje en verzin daarmee een verhaal. En vals spelen mag: ruilen, terug stoppen, iets erbij verzinnen, er een weglaten enz. Als er maar een verhaal in je hoofd opdoemt! Dat is het belangrijkste. Veel succes!

Tip 3: Potjes opfrissen

Vraag een willekeurig persoon thuis je te helpen bij het verzinnen van nieuwe hoofdpersonen, bijzondere plekken en dingen. Je zal zien dat er dan hele andere papiertjes in je potjes terecht komen! En dus ook hele andere verhalen!

Tip 4: Je boek uitgeven mét een feestelijke presentatie!

Laat je boek echt uitkomen! Als je tevreden bent over je verhaal kun je er een echt boek van maken. Wat je daarvoor nodig hebt is een naald en draad en wat blaadjes uit de printer.

1. Vouw de blaadjes dubbel en klap ze daarna weer open.
2. Maak drie gaatjes in het midden op gelijke afstand van elkaar. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de naald en hou er een kussentje onder.
3. Rijg nu zoals op de plaatjes het draad door de blaadjes en leg er een knoopje in.
4. Maak een mooie voorkant voor je boek met de titel van je verhaal en de naam van de schrijver! Je geeft nu zelf een boek uit, dus je kunt ook een naam bedenken voor je eigen uitgeverij. Schrijf je verhaal als het helemaal af is netjes over in dit boekje. Teken of zoek er zelf plaatjes bij. Je boek is klaar!
5. Bij het verschijnen van een nieuw boek hoort altijd een feestje: de presentatie! Bak een lekkere taart en nodig gasten uit. Om dit boekenfeestje compleet te maken kun je aan je publiek een spannend stukje uit het verhaal voorlezen. Als je het durft kun je je boek ook aan je juf geven om het voor te laten lezen aan de klas. En het klopt: het uitkomen van een nieuw boek is altijd spannend. Je bent er trots op, maar ook: hoe zullen de mensen het vinden?

Tip 5: Monsters, monsters, monsters!

Soms lukt dat schrijven niet en weet je niet waar je moet beginnen. Dan is het even tijd voor iets anders. Bijvoorbeeld: knutsel een monster! Je hebt vast wel een wc-rol over, gekleurd papier en een plakstift. Terwijl je de spulletjes bij elkaar aan het zoeken bent begint het al: heeft hij twee ogen of vijf? Is het een lief monster of heeft hij angstaanjagende tanden? Armen of klauwen? En loopt hij, vliegt hij of zwemt hij?
Trouwens, als je niet zo van knutselen houdt kun je natuurlijk ook monsters gaan tekenen!
En je zult zien, terwijl je bezig bent, komt dat verhaal vanzelf!

Tip 6: Zoek een schrijfmaatje

Ben je al begonnen met een verhaal, maar weet je even niet meer hoe je verder moet? En ligt het daardoor al wekenlang verwaarloosd in een hoek van je kamer? Dan lijkt het erop dat je al een echte schrijver bent! Want echte schrijvers hebben dat heel vaak.
Dit noem je met een moeilijk woord: een ‘writer's block’ ('schrijversblokkade').

Zoek op zo’n moment iemand die ook van schrijven houdt of veel fantasie heeft. Dat kan een vriendje of vriendinnetje zijn, maar het mag ook een oma, opa, buurman of tante zijn.
Breng je schriftje met daarin je onafgemaakte verhaal naar dit schrijfmaatje. (Heb je ook weer een frisse neus. 😉) 
Je maatje schrijft nu het volgende stukje. Je kunt natuurlijk ook documentjes naar elkaar toesturen. (Nog makkelijker misschien, maar dan heb je geen frisse neus!😉) Om beurten schrijven jullie zo verder, tot het verhaal klaar is. Dat wordt vast een spannend en gek verhaal!

Voor kinderen die liever helemaal alleen het verhaal afmaken en ook zijn vastgelopen, geef ik tip nummer 7.

Tip 7: Zoek geen schrijfmaatje

Trek ook nu je schoenen aan, maar laat je schriftje thuis. Vraag aan je vader of moeder of ze nog een boodschap nodig hebben. Kijk op weg naar de winkel goed om je heen. Misschien kan je dat mysterieuze vervallen huis op de hoek van de straat in je verhaal verwerken. Of kun je die rare snuiter die zijn hond aan het uitlaten is een van de hoofdrollen laten spelen in je verhaal. En… luister eens om je heen naar een gesprek. Kortom: geef je ogen en oren goed de kost. Zeker weten dat je na dat boodschapje weer nieuwe inspiratie gekregen hebt. En je vader is ook weer blij met de koekjes die je voor hem hebt gekocht. Twee vliegen in één klap. Succes!!

Tip 8: Mini-zigzag-boekje

Schrijf, teken en knutsel een mini-zigzag-boekje met een spannend avontuur!

Nodig: een lucifersdoosje of een deksel, papier, potlood, gum, kleurpotloden, een schaar, lijmstift en inspiratie.

Knip een strook papier dat net zo breed is als de lange kant van het lucifersdoosje. Vouw hem zigzaggend heen en weer zodat hij in het doosje past.
Heb je geen lucifersdoosje? Ga dan op zoek naar een deksel van een pot. Appelmoes bijvoorbeeld 😉 Vouw ook nu een strook zigzaggend heen en weer, maar knip daarna de hoekjes eraf.
De onderkant van de laatste pagina kun je vastplakken in het doosje of deksel. Maar teken en schrijf eerst je verhaal!

Als je geen inspiratie hebt, staan hieronder wat vragen om je op gang te helpen.

Wat zou er gebeuren als:
- je ’s nachts uit het raam kijkt en je iemand die je kent in ziet breken bij de buren?
- je een heel bijzondere pootafdruk ontdekt?
- je in de etalage van een winkel een tijdmachine ziet staan?
- je een muis mee zou nemen naar de klas?
- je een nest kleine poesjes tussen de struiken ontdekt?
- je een portemonnee met 2500 euro vindt?
- je in je haast onderweg naar school op botst tegen jouw favoriete beroemdheid?

En oh ja: Vier het uitkomen van je nieuwe boekje met een echte presentatie! (zie tip 4)
En heb je nog meer inspiratie? Schrijf een mini-zigzag-serie!
Heel veel succes!
(En ik ga alvast weer nadenken over nieuwe tips.😉)


Copyright 2023 Greetje Vagevuur
 - Webdesign by Waves & Woods
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram